петък, 24 август 2012 г.

Как да пестим при покупка на "маркова" козметика - част 1


Без значение дали става въпрос за бяла или за декоративна козметика, високият клас или така наречената "маркова" козметика си е чисто и просто едно скъпо удоволствие. Ето защо ми се иска да ви дам няколко съвета как по-добре и по-разумно да инвестирате в нея:


1. Информирайте се!!! - слагам това на първо място, подчертано и с три удивителни отзад, защото това е най-важният съвет, който аз лично мога да ви дам. Освен ако не сте късметлийки и не разполагате с гадже/баща/щедър чичо милионер или печатна машина за банкноти в задния двор, моят съвет е да не се поддавате на спонтанни покупки, когато не знаете нищо за продукта/марката. Не се осланяйте само на препоръките на консултантите в парфюмерийните магазини (те са там, за да ви продадат възможно най-много!), тъй като съм забелязала, че те за съжаление често не са достатъчно добре информирани/обучени . Отворете Гугъл, потърсете отзиви за продукта, разгледайте снимките в нета и тогава преценете дали си заслужава да си купите този продукт. Когато купувате нещо от високия клас козметика и не ви хареса, ще ви "заболи" доста повече, отколкото ако сте направили грешна покупка от дрогерията или супермаркета.

2. Възползвайте се от промоции и намаления! - Периодично и редовно парфюмериите правят намаления или някакви промоции. Sephora е един доста добър пример, тъй като те периодично пускат промоцията "Прати SMS, спечели 20% остъпка", както и разпродажби на отминали колекции например. Когато отдавна искате нещо, изчакайте до следващата такава промоция и се възползвайте, тъй като при този клас козметика минус 20-те процента се усещат, особено ако купите няколко неща. Тук разбира се не говоря за продукти от лимитираните серии/колекции, които вероятно трудно ще дочакате, ако дебнете за някаква разпродажба. По-скоро говоря за продукт, за който сте се информирали добре и сте решили, че наистина го искате и който е част от перманентната линия на дадена марка.

В този ред на мисли: възползвайте се от промоционални пакети/комплекти! - почти постоянно от всички марки се предлагат някакви промоционални пакети и комплетки, които често излизат доста по-изгодно. Ето пример за такъв тип промоционален комплект например на Lancome: пълен размер спирала Hypnose Drama + черния им молив за очи Le Crayon Khol + Bi-Facil за разгримирване в размер за пътуване на цена 65 лв. За сравнение само спиралата струва 58 лв, а моливът е около 40 лв. Така че почти на цената на единия продукт, получавате 3. Тук обаче искам да напомня, че е важно да сте сигурни, че ще ползвате всичките продукти в този промоционален пакет. Често се продават комплекти крем за лице, продукт за махане на грим плюс тонизиращ продукт. Ако по принцип не обичате тонизиращи продукти, малко се обезсмисля да си купите такъв комплект, само защото уж ще излезне по-евтино. След това тонизиращият лосион вероятно ще си стои неизползван под мивката и в крайна сметка този промо пакет ще ви излезне доста "солен".... 

Продължение по темата очаквайте в част 2.

2 коментара:

  1. Все изпускам намаленията... :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, не се притеснявай, намаления има редовно, а козметиката няма да избяга и постоянно излизат нови неща ;) Все някой път ще ги хванеш :) Аз се опитвам да публикувам информация, ако знам за някое намаление или някоя изгодна оферта, но за съжаление не винаги научавам навреме или имам възможност да пиша.

      Изтриване