неделя, 29 юли 2012 г.

Сулфати - що е то?


Шампоаните и душ гелове без сулфати не са нещо ново, даже напротив продават се от десетки години. Но напоследък доста производители започнаха да изкарват на пазара такива, тъй като се увеличи търсенето им сред потребителите. Причините затова вероятно са най-разнообразни, но истинате е, че хората започват все повече да се интересуват от това какво точно консумират и какво си слагат върху кожата и косата и интернет ни помага много в тази насока.


Сулфатите или по-конкретно натриев лаурил сулфат (Sodium Lauryl Sulfate или SLS) и натриев лаурет сулфат (Sodium Laureth Sulfate или SLeS) се срещат общо взето във всичко козметични продукти, които се разпенват. Също така се намират и в много от сапуните, пастите за зъби, препаратите за пране и почистване, лепила, бои, смазки, избелващи препарати и т.н. Като цяло се твърди, че натриевият лаурет сулфат е една идея по-малко вреден от неговия роднина натриев лаурил сулфат. Това обаче не променя фактите: и двата вида могат да предизвикат алергични реакции, раздразнения на кожата, а при големи количества дори и увреждане на черния дроб, както и смущения в ендокринната система и ракови проявления.


Сулфатите се генерират синтетично, което разбира се ги прави много евтини и лесно може да се досетите, че това е причината да са толкова популярни сред производителите на козметика. На практика ще ни е почти невъзможно да се предпазим от употребата на продукти с такива съставки.
Целта на сулфатите е да ни помогнат да измием по-добре мазнини и замърсявания. Пенливостта им помага по-лесно да се свържат с мръсните частици и да бъдат отмити и затова след като се измием с шампоан, съдържащ SLS или SLeS, усещаме косата си наистина чиста. 


За момента няма официални изследвания по случая, но много фризьори по цял свят препоръчват на клиентките си да използват шампоани без сулфати и силикони, когато се оплачат, че страдат от силен косопад. Има доста предположения, че сулфатите директни увреждат фоликула на косъма и затова последните десетилетия се наблюдава толкова често силен косопад дори при млади жени. Както винаги обаче, няма пряки доказателства.Тъжната истина е, че няма достатъчно проучвания по посока на рисковете от употребата на продукти, съдържащи сулфати. Според американската FDA те не се класифицират като рискови, особено поради много ниската си концентрация в повечето козметични продукти. От друга страна обаче CIR (Cosmetic Ingredients Review - организация, която се занимава с проверка на (без)опасността на съставки, използвани в козметични продукти) твърдят, че при дълга употреба SLS и SLeS се натрупват в клетките на кожата, което може да доведе до нарушаване на изграждането на защитната бариера на епидермиса, както и до косопад.


Интернет е пълен с противоречива информация по отношение на SLS и SLeS: от такива, които заклеймяват тези съставки като най-големия враг на човечеството, до такива, които смятат, че вредата не е доказана и не може да бъде доказана, тъй като няма такава и всичко е мит и излишна истерия. Истината вероятно е някъде по средата... А в крайна сметка като погледнем какво стои на и под мивките ни, за съжаление ще осъзнаем, че поне 95% от продуктите, които използваме съдържат някакви сулфати и трудно можем да ги избегнем, дори и да искаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар