петък, 13 юли 2012 г.

Знаете ли че: Съществува връзка между доходите на адвокатите и външния им вид?


Малко извън обичайната тематика, но ми се стори забавно, затова реших да го спомена в блога: През 1998 г. Университетът в Чикаго публикувал проучаване със заглавие "Красота, производителност и дискриминация: Външният вид и доходите при адвокатите". В това проучване авторите доказали пряка връзка между размера на доходите и външния вид на адвокатите.

За тази цел учените направили съпоставка с външния вид на юристите като използвали снимки на завършилите един и същ юридически факултет през годините 1971-1978 и 1981-1988.

Те открили, че тези, които попадат в категорията "привлекателни", са започнали работа на по-високо платени позиции след завършването си. По-симпатичните адвокати също така след 5- годишна практика получавали с 10% по-добри доходи от не толкова привлекателните си колеги. Този ефект се засилвал с натрупването на опит и разликата в доходите след 15 години била 12%.

Учените също така установили, че адвокатите в частния сектор изглеждали по-добре от тези в публичния сектор. 15 години след завършването им в частния сектор работили три пъти повече на брой привлекателни адвоката от публичния сектор.

По-късно част от проучването е било публикувано и в The Economist и в последствие бива цитирано в много други публикации и то до ден днешен.

Това проучване ми се струва доста забавно, но според мен в днешно време процентите биха изглеждали малко по-различно. Трябва да се вземат предвид напредването на технологиите и новите открития в областта на козметиката, козметичните процедури и пластичната хирургия, които допринасят за подобряването на външния вид на хората като цяло. Вие какво мислите? Съществува ли такава зависимост? А за други професии?

2 коментара:

  1. Външният вид винаги има значение... И колко и да не ми се иска да го призная, чарът си е чар, но изисканото облекло, правилния грим и още малко тъч-ъпс винаги помагат при интервю, например :) Лошото е, че при нас малко се прекалява с големите деколтета...

    ОтговорИзтриване