събота, 18 май 2013 г.

Ах, тази слънчева алергия! - част 2


част 1


Какъвто и тип алергия да имате, принципно естествено е препоръчително да отидете на дерматолог преди да започнете да се мажете с някакви кремове или да пиете хапчета. И все пак искам тук да споделя и моя опит с тази неприятна алергия с надежда, че част от тази информация може да е полезна за вас и да облекчи малко страха от следващото препичане на слънце.Съвет 1: Задължително се намажете със специализиран слънцезащитен продукт против слънчева алергия още от първото си излагане на слънце за сезона. Намажете се поне 30 мин. преди да излезнете на слънце и изчакайте кремът да попие добре преди да си облечете дрехите. Недейте да чакате да отидете на плажа и тогава тепърва да се намажете. Мажете се всеки ден без пропуск. Имайте предвид, че е по-трудно да се подтисне алергията, когато вече ви е избила, отколкото да се предпазите въобще да не се появи или да е много по-лека.


Съвет 2: Не се мажете с други слънцезащитни средства, освен с такива предназначени за кожи със светлинни алергии. Малко по-надолу ще видите аз кои ползвам и от кои съм доволна. Ако нямате специализирано слънцезащитно средство под ръка, аз лично ви препоръчвам да не се мажете въобще, а да стоите облечени и само на сянка. Както вече споменах в част 1 обикновените слънцезащитни кремове ще засилят многократно алергията ви, дори и да ви предпазят от изгаряне, тъй като не съдържат вещества, които да блокират протичането на окислителна реакция с кожата, а силните УВ-филтри на повечето от тях дори и ще подействат като катализатор на неблагоприятния химичен процес.


Съвет 3: Ако имате много силна алергия, която получавате дори, когато се разхождате в града, се мажете преди всяко излизане със специализиран крем. Ако не искате да слагате слънцезащитен крем със SPF, поне заменете регулярния си лосион за тяло с такъв, специално предназначен за облекчаване на проявленията на алергията и за успокояване на кожата (например антиалергичен за след слънце). Въпреки че тези продукти не са направени за защита от слънцето, те ще са една невидима пелерина, която ще ви подтисне проявите на алергията.


Съвет 4: Излагайте се постепенно на слънце и трупайте тен малко по малко. Избягвайте да се "изпържвате" като яйце на очи още от първия ден или въобще който и да е ден, защото кожата има памет и безвъзвратно ще ви го върне тъпкано: с доста по-силни обриви и сърбежи и с години напред. Ако се излагате постепенно с правилните препарати, ще видите, че почивката ви ще мине много по-безболезнено и пак ще се сдобиете с мечтания тен.А сега и трите продукта, които аз ползвам от доста години насам и които ми възвърнаха удоволствието от слънчевите бани. Не ме разбирайте погрешно, тези кремова са козметика, а не лекарство. С тях можете да облекчите симптомите, но не и да се предпазите напълно от проявата или да се излекувате от който и да е вид слънчева алергия.


Аз лично ползвам 2 марки, от които съм много доволна: Eucerin и Piz Buin. И двете марки предлагат серия специално за хора, страдащи от слънчева алергия и според мен продуктите са им доста ефективни. Да, обривът отново се появява на третия-четвъртия ден, но поне при мен е в пъти по-малко и не усещам почти никакво(!) сърбене. Общо взето ако не го видя в огледалото дори няма да забележа, че го има. За човек, познаващ чувството да искаш да си свалиш кожата, това си е достатъчно задоволително постижение.


Първият продукт, който ползвам от 7-8 години насам е Eucerin Allergy Protection Sun Creme-Gel с фактор SPF25. Ползвам този слънцезащитен крем, когато знам, че ще съм навън в най-горещите часове на деня и няма да мога да се скрия на сянка. Много съм доволна от действието му и благодарение на него не се притеснявам, че ще изгоря или че ще ме сърби. Имайте предвид, че този крем оставя жълти следи по белите дрехи. Аз лично го ползвам само с тъмни на цвят бански.


Продуктът, без който НИКОГА не тръгвам на море е хипоалергичният гел за след слънце Eucerin After Sun Creme-Gel. Веднага щом се намажа с него обривът намалява видимо и дори и да се е появил лек сърбеж, изчезва незабавно. Страхотен продукт, на когото досега не съм открила аналог. Препоръчвам го с две ръце и можете да го ползвате и в града вместо лосион за тяло, ако страдате от силна проява на алергията.


Третият доказал се за мен продукт е Piz Buin Allergy Lotion SPF 15. Ползвам го по-често, отколкото този на Юсерин, защото не ми трябва толкова висок слънцезащитен фактор и даже бих се радвала, ако имаше и по-нисък. Това разбира се е въпрос на предпочитание колко искате да почернеете и колко ще стоите на слънце. Препоръчвам ви лосиона пред спрея, защото помпичката на спрея рано или късно се запушва. Иначе разбира се спреят е доста по-удобен за ползване. Според мен от гледна точка на ефект срещу алергията слънцезащитният на Eucerin е по-ефикасен от този на Piz Buin. Но аз със SPF25 почти не успявам да почернея, освен ако се пържа непрестанно в най-горещите часове, което си е доста вредно.


Не съм ви написала по-специален продукт за лицето, защото аз лично не получавам обриви в тази област и си ползвам който слънцезащитен крем за лице ми е любим в този момент, така че не бих могла да ви препоръчам нещо конкретно, ако страдате от алергия там. Принципно ви препоръчвам този на Диор.


Написах ви аз какво ползвам и правя, защото за мен също дълги години излагането на слънце имаше двойно последствие: хубав тен и непоносим обрив, който освен, че естестически не бе лицеприятен, водеше до ужасни сърбежи и просто ме побъркваше. След като осъзнах, че проблемът до голяма степен се засилва от слънцезащитните кремове, с които се мажех, години наред не се мажех с нищо (но и внимавах в кои часове съм на плажа!). Отне ми известно време докато открия правилните продукти и подход, за да се излагам на слънце без притеснение и с написаното се надявам да ви спестя това "лутане" и да помогна и на вас :)


3 коментара:

  1. Много благодаря за полезната информация, ще изпробвам незабавно препоръчаната козметика, т.к. не се траят вече тези сърбежи! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз нямам слънчева алергия,но от няколко години получавам такава от кремовете против изгаряне.И колкото по-висок е слънчезащитния фактор,толкова по-силна е алергията.Затова преминах на обикновено какаово масло и съм доволна- предпазва кожата,не отключва алергията и дава добър загар.Ако някой знае нещо по-добро,моля да ми сподели.

    ОтговорИзтриване