вторник, 7 май 2013 г.

Ах, тази слънчева алергия! - част 1Като човек, който страда от слънчева алергия вече почти 15 години ми е лесно да възприема страха от слънцето, който някои хора развиват и дори пълния отказ от ходене на плаж, който съм виждала и в моето обкръжение. Знам какво е да имаш желание за хубав тен и каква цена ще трябва да платиш за него: ужасни обриви, постоянен порив да се чешиш докато си свалиш кожата, а сърбежът не спира и не спира и имаш чувството, че ще се побъркаш...


Затова реших да ви напиша някои факти, които аз знам за слънчевата алергия, да ви опровергая  (за съжаление въз основа на личен опит) някои митове, които циркулират в обществото и да ви кажа аз какво правя (или не правя) и какви продукти ползвам, за да облекча този ужас и да успея да се сдобия с хубав шоколадов тен без това да ми коства психическото здраве.


Слънчевата алергия представлява реакция на непоносимост и е общо нарицание за различни видове промени в кожата, причинени под влиянието на различните UV-лъчи. Има общо 4 основни категории, на които се дели слънчевата алергия: полиморфен слънчев обрив, акне естивалис, фотоалергични или фототоксични реакции към ароматизатори, медикаменти или химични UV филтри и кожни болести, които са предизвикани от или се влошават вследствие на ултравиолетова светлина.


Полиморфният слънчев обрив (полиморфна светлинна ерупция) е най-често срещаната форма на слънчева алергия: 10-20% от населението на планетата страдат от тази напаст, от които 90% са жени. За съжаление тенденцията е нарастваща. Дължи се на свободните радикали, които се образуват вследствие на UV лъчите по време на физиологичния метаболичен процес на клетките и които предизвикват окислителен стрес на кожата. Симптомите са сърбящи отоци, малки мехурчета или локализирани надигнати обриви.


Аcne Estivalis (Акне Майорка) се предизвиква в следствие на химична реакция между кожата и съставките на някой козметичен продукт (включително и слънцезащитен крем). Това води до раздразнение или възпаление на мастните фоликули. Симптомите са почти аналогични на полиморфния слънчев обрив - изключителен сърбеж, червени възпалени отоци.Ето и някои митове за слънчевата алергия и слънцезащитните кремове:

Мит 1: "Не предизвиква алергия, значи няма да се обрина от слънцето!"  Много често хората се бъркат, когато видят да пише "дерматологично тестван" или "не предизвиква алергия" върху опаковката и си мислят, че даден слънцезащитен продукт ще предотврати появата на слънчевата алергия. Тези термини обаче означават единствено, че съставките на продукта не предизвикват раздразнение на кожата или не водят до краткосрочното развиване на някаква алергия вследствие на тези съставки, но не и че тези съставки под някаква форма няма да повлияят други видове алергии, които вече имате. Особено ако страдате от полиморфна светлинна ерупция, употребата на тези продукти вероятно ще доведе отново до обрив.


Мит 2: "Високият слънцезащитен фактор ще ме предпази от слънчевата алергия."  За съжаление не е точно така. Като човек мазал се и с 50 SPF и с 60 SPF в опитите си да се спаси от тази напаст мога да ви гарантирам, че ако слънцезащитният крем не е специален против слънчева алергия, ще си останете бели като сиренце на края на почивката си, но пак ще ви избие ужасна алергия и ще се побъркате от сърбежи. Причината е в химичните UV-филтри, които се съдържат в слънцезащитните продукти и които често предизвикват фотохимична реакция с кожата, което засилва всякаква алергия. Също така колкото и да е висок един фактор, все пак някакви УВ-лъчи минават през филтъра и това води до окислителен стрес за кожата и съответно отново алергия.


Мит 3: "Досега не съм имал(а) слънчева алергия, значи няма опасност да развия". До момента модерната медицина не е успяла да изясни точни кои фактори водят до "отключването" на слънчевата алергия. Предполага се, че може да има генетични причини, тъй като често се наблюдава проява при няколко члена на едно семейство. Слънчевата алергия се отприщва изненадващо, без да е имало признаци преди това. За съжаление никой не е застрахован от това, че няма да развие алергия. И все пак за успокоение с напредване на възрастта, вероятността намалява.


Продължение по темата в част 2.
Няма коментари:

Публикуване на коментар