неделя, 2 септември 2012 г.

Настъплението на Омбре-тата


Думата Ombré идва от френски език и означава "в сянка". Френските стилисти въвеждат термина "Ефект Омбре", за да могат да дадат наименование на преминаването от светло към тъмно в една и съща цветова гама.

Омбрето при маникюра е познато вече няколко години и продължава да бъде актуален тренд във все по-нови интерпретации. Маникюреното омбре се появи първо като леко преливане на цветовете от светло към тъмно в пастелени или нюд цветове. След това идват по-ярките комбинации, впоследствие се наложиха и омбрета с глитър като тенденцията продължава  в посока на "всеки нокът в различен цвят и общото образува градиент/дъга". Може да го постигнете, ако имате подобни цветове лакове или ако излеете един тъмен лак в пластмасова капачка и за всеки нокът добавяте по малко бяло, за да изсветлите постепенно цвета. 

Последните 2 сезона започна да се налага и друг вид омбре при маниюрите (по-известен като градиент маникюр), при който всички нокти са еднакви, но градиентът се случва от дъгата на нокъта към върха. Постига се най-лесно с гъба или чрез поставяне на фолио


 
От миналата есен насам омбрето при косите (също така известно като балеаж) се налага все повече като тренд с много примери и привърженици сред звездите.


Опциите варират от загатнато обмре с леки по-светли оттенъци  в краищата (подходящо за всякакви възрасти и дължини коси) до откровено фрапиращи примери с краища във всички цветове на дъгата (по-подходящи за по-младите и бунтарски настроени момичета). Доста симтатичен е и трендът за блондинки с бебешко розови връхчета ;)


Най-голямото предимство на този тренд е неговото удобство. Този тип прически са изключително лесни за поддръжка и по-щадящи за косата, тъй като не се налага да ходите всеки месец да ви боядисват корените или да следите дали кичурите ви са прекалено израстнали. Ефектът омбре се постига чрез специална техника на боядисване (не чрез кичури!), при която се работи с естествения цвят и нюанс на косата. Състои се от три цвята като този в корените е естественият цвят на косата или до 2 тона по-тъмен, в средата се нанася 2 тона по-светъл цвят отколкото в основата, а краищата се изрусяват.


На последната седмица на модата в Ню Йорк видяхме и най-актуалния вариант на омбрето - така нареченото  Reverse Ombre, т.е. със светли корени и тъмни краища. Този тренд разбира се е доста по-труден за поддръжка, тъй като израстването на корените определно по-бързо ще развали ефекта. 

Омбрето все повече набира сила и в грима. Супер актуални в момента са устни, направени в ефект омбре. Постигат се чрез последователно нанасяне на няколко цвята като се започва от най-светлия. Устните в омбре ефект могат да бъдат или матови или с гланц отгоре. Аз лично съм на мнение, че този тренд е за по-младите момичета, тъй като е доста натрапчив.


Аз от известно време обмислям дали да се поддам на омбре тренда и да си направя косата с омбре ефект, защото това малко ще намали честотата на изрусяването на корените ми и косата ми малко ще може да си почине. Нещо още не мога да взема решение обаче... А вас омбре тренда грабнал ли ви е вече?

2 коментара:

  1. Да :) вече изпробвах на ноктите и много ми се иска и в косите да имамтакъв ефект, но тазинвъзраст не искам да се боядисвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много правилно си решила! Боите са най-големият враг на хубавата здрава коса.

      Изтриване