четвъртък, 21 юни 2012 г.

Мицеларна вода - що е то?

Поредният хит последните години са продукти, съдържащи мицеларна вода, които се използват за махане на грим и почистване на лицето. Донякъде разбирам тази мания около тази вода: удобна е, става бързо, почиства добре, а дори не ти трябва вода.
Мицеларната вода представлява разтвор, съдържащ мицели. Мицелирането е химичен процес, познат от десетилетия. От тази гледна точка в мицеларната вода няма нищо иновативно като технология. Неслучайно всички големи производители на козметика се окопитиха толкова бързо и заляха пазара с такива продукти почти едновременно, когато излезе тази "мода".

Мицеларната вода съдържа миниатюрни маслени частици с по-специфична структура и вода. Тези невидими с невъоръжено око маслени сфери, образувайки мицели, се свързват с мръсните частици и грима, които се намират по повърхността на кожата и тя остава дълбоко почистена. На практика мицеларната вода разгражда връзките между пигментите на грима и кожата и така успява да почисти кожата. Мицеларната вода в козметичната индустрия също така съдържа активни съставки, които омекотяват и хидратират кожата.Мицеларната вода е подходяща почти за всякакъв тип кожа и особено за чувствителна, тъй като не съдържа аромати и мазнини и не променя киселинното ниво на кожата. Някои производители имат версии и за суперчувствителни кожи. Може да я ползвате сутрин за освежаване на кожата или вечер за махане на грима и почистване на кожата.


Как да използваме мицеларната вода:
Вземете памучен тампон и го напоете с мицеларна вода. Минете с тампона по цялото лице като използвате лек натиск, докато почувствате, че сте го почистили изцяло и сте махнали всички остатъци от грима. В никакъв случай не търкайте кожата. Мицеларната вода е достатъчно щадяща, за да може да бъде ползвана и върху околоочния контур. Ако обаче във всекидневието си слагате грим, не ви съветвам да замествате почистващото мляко или измиващия продукт с мицеларна вода. По-скоро използвайте мицеларната вода като довършваща стъпка след махането на грима вместо лосион, за да успеете наистина в дълбочина да почистите кожата на лицето си.

Доколко ще се оставите да бъдете обхванати от мицеларната "вълна" е въпрос на собствени предпочитания и удовлетвореност от използвани продукти. Мицеларната вода не е нещо специално или високотехнологично иновативно, но е удобно решение. Особено за хора с чувствителна кожа. Аз лично не съм фенка на каквито и да е било почистващи лосиони, така че съм доволна от тази допълнителна почистваща стъпка. В близко бъдеще мисля да изпробвам мицеларната вода на Ланком (Lancome EAU FRAÎCHE DOUCEUR), защото съм доста доволна от много други техни продукти. Засега обаче още привършвам поредните опаковки от Bioderma и Vichy, които за момента като че ли остават най-популярните мицеларни води в световното блогърско и youtube пространство.

2 коментара:

  1. Здравейте, на мен първата ми мицеларна вода беше на Ларош, останах доволна, но тъй като обичам да разнообразието след като свърши си взех на Виши. Досега не съм пробвала на така хваленатата на Биодерма. Ако избирам между използваните от мен води, ще избера пак тази на Ларош.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и от мен :) На мен лично мицеларната вода на Биодерма ми допада повече от тази на Виши. Не съм пробвала тази на Ларош все още, така че не мога да дам мнение. На мен най-много ми допада мицеларната вода на Ланком, но според мен като цяло разликата в действието и качеството на мицеларните води не е голямо и аз лично бих гледала основно коя опаковка е на промоция, когато си купувам ;)

      Изтриване