четвъртък, 21 април 2016 г.

Пътеводител за диаманти - the 4CsИмам желание малко да разширя тематиката на блога и да включа малко повече лайфстайл рубрики. Причината е някаква пренаситеност, която изпитвам към козметичната индустрия последните месеци/година и в частност към препълнените си шкафове вкъщи. Като цяло интересите ми от край време са в областта на стрийт-стайл модата, а последните години се развиха и в посока любителския интериорен дизайн и затова може би в този блог вбъдеще ще виждате и най-разнородни теми, различни от гримове и кремчета, което се надявам да ви е интересно.Днес, ей така за разнообразие, искам да ви дам едно кратко и любителско въведение в света на диамантите. Тъй като покрай годежните пръстени и халките е актуална тема в моето обкръжение последните години, а ми прави впечатление липсата на познания относно всички показатели, различни от каратите, днес мисля да ви разкажа малко за прословутите 4C.


4Cs идват от английските Carat weight, Color, Clarity, Cut. Това накратко са четирите показателя, ползвани за класифициране и остойностяване на един диамант и от които трябва да се интересувате при покупката на бижу с диамант (или да препратите на половинките си тази статия, ако подозирате, че планират да ви зарадват с годежен пръстен ;) ).Carat weight
Това е теглото на диаманта или накратко това, на което всички казват "карати" и което на практика виждате като размер на камъка. Най-често хората се ръководят само по това колко е голям всъщност диамантът и за съжаление пренебрегват останалите показатели при покупката. А цената на едни и същи карати диаманти може да варира много сериозно спрямо стойностите на другите долуописани показатели. Съоветно питайте бижутера и за другите показатели и сравнявайте, за да сте сигурни, че не ви лъжат с цената и с качеството.


Color
Това е цветът или по-скоро степента на безцветност на един диамант. Колкото по-безцветен е, толкова му е по-висока стойността и съответно цената. На живо това се вижда по това колко по-бял изглежда. Според световната сертифицираща организация GIA степените са от D (напълно безцветен) до Z (жълтеникав). Цветовете D-J се водят бели и съответно струват повече. Не бъркайте жълтеникавия Z диамант с известните скъпи жълти диаманти, които реално попадат в продължението на скалата след Z надясно и са съвсем отделна категория.
Clarity
Този показател изразява чистотата на диаманта или за по-лесно - колко несъвършенства се виждат с просто око и под х10 увеличение с лупа. Като цяло диамантите с чистота до VS2 включително се водят с много добро качество. За всичко от 1 карат и нагоре не се препоръчват степени SI. I1-I3 по принцип са сравнително лошо качество и не се препоръчват за бижу. Абсолютно винаги се интересувайте от чистотата при покупка на диамант, както и къде точно са несъвършенствата, тъй като този показател влияе сериозно на цената. Също така при някои форми на диаманти, като например при правоъгълните и овалните, неподходящото разположение на несъвършенствата се забелязва много повече. Дори и диамантът да е с чистота VS1, пак може да се окаже, че го виждате с просто око заради огледалните характеристики на този вид шлифовка. А това съответно също се отразява на крайната цена, тъй като дефакто качеството на диаманта е по-ниско.Cut
Противно на всеобщото разбиране този показател не се свежда само до това в каква форма е шлифован диамантът (т.е. кръгъл, квадратен и т.н.). На практика това е най-важният показател за вас, ако искате максимално красив и блещукащ диамант, а интересното е, че е като че ли най-непознатият и пренебрегван. Качеството на шлифовката дефакто определя нивото на отражение на светлината от диаманта. Колкото по-симетричен и близък до идеалните пропорции е той, толкова повече светлина се отразява обратно, тоест толкова повече огън и блясък виждате. Съответно и цената се качва.
Fluorescence
Има някакъв циркулиращ мит, че истинските диаманти флуоресцират, а изкуствените - не. Спокойно, само не изпадайте в паника, ако при следващото си посещение при маникюристката диамантът на годежния ви пръстен не светне ярко под ултравиолетовата лампа. Според статистиката на GIA само 1/3 от диамантите притежават свойството да флуоресцират. Това се дължи на съдържание на елемента бром в диамантената им решетка. Останалите диаманти просто не съдържат бром, поради което няма да светнат като коледна лампа.
Според GIA флуоресценцията може, но не е задължително, да се отрази на качеството на диаманта. При някои камъни флуоресценцията има като съпровождащ  недостатък лека "млечност" на диаманта, т.е. не е достатъчно кристален и прозрачен, а изглежда леко мътен. В повечето случаи обаче флуоресценцията не оказва влияние на качеството на диаманта, даже при различно осветление го кара да изглежда по-бял, отколкото действителната му цветова класификация, т.е. има положителен ефект. Въпреки това обаче има разлика в цената на диамантите с и без флуоресценция, така че отново питайте бижутера си за този показател.


Разписах ви този кратък гид, защото не видях много информация за диаманти на български език. На мен ми беше доста интересна темата и последната половин година се позадълбочих в нея, четох и гледах много, но се рових предимно из чуждестранни източници. Всеки сам си преценява кои показатали са от значение спрямо бюджета си, дали по-големия камък или по-високото качество. В крайна сметка горе-споменатите показатели са меркантилната страна на диамантите и имат само някакво временно значение. Често стойността за жената обаче не може да бъде измерена в сума, тъй като сантименталната стойност на една подарено бижу с диамант е безценна.

2 коментара:

 1. Имам въпрос - къде най-акуратно може да се оцени и сертифицира диамант?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравей Адри,

   По принцип всеки бижутер, който работи с диаманти може да ти каже дали един диамант е истински или не, както и приблизително в кои показатели попада. Това обаче е много субективна оценка, тъй като се прави на око и с лупа, но без измервателни уреди и особено за шлифовката е много трудно да са точни.

   За инвестиционни диаманти или ако диамантът е над 0.5 каратa е силно препоръчително от самото начало при покупката да има сертификат от някоя от големите лаборатории, а не само такъв, издаден от самия бижутер.

   Тези същите лаборатории предлагат и услуга за сертифициране, т.е. пращаш им по куриер камъка (ако е вграден в бижу, трябва предварително да се извади!) и те го подлагат на измервания, издават ти сертификат с точните показатели, включително диаграма с градуси на ъглите и пропорциите и ти го връщат.

   Няколко такива лаборатории са:

   GIA - http://www.gia.edu/gem-lab-service/diamond-grading (най-известната лаборатория и се води най-акуратна в метода си на оценка, но доколкото си спомням нямат лаборатория в ЕС)

   EGL - http://www.egl-platinum.com/laboratory/grading/platinum_reports/

   HRD - http://www.hrdantwerp.com/en/certification

   АGS - https://www.americangemsociety.org/agslabs

   IGI - http://www.igiworldwide.com/diamond.html (единствената лаборатория, която предлага и оценка на цялото бижу, не само на диаманта)

   Дано да ти е полезна тази информация :)

   Изтриване